Dags att köpa hus eller bygga eget?

På denna siten har vi samlat en rad goda råd och tips för dig som ska bygga elelr köpa hus.

Då är det dags att byta tak

2019-01-21 14:48:59
Då är det dags att byta tak Taket till ett hus håller generellt under många år men med tiden kan det bli slitet och till slut är det hög tid för ett byte av taket.


Med tiden blir ett tak slitet och det blir dags att byta tak.


För att veta när det är dags för ett byte av taket finns det en del tecken som kan vara bra att hålla utkik efter. Läs mer även här om att byta tak.

Tecken på att byte av taket krävs

Hur länge ett tak håller, och när det kan tänkas bli dags att byta taket, beror bland annat på vilken typ av material som taket är byggt med men även förutsättningarna på platsen med faktorer som hur utsatt byggnaden och taket är för väder och vind.

Generellt kan ändå sägas att tegelpannor kan hålla upp till 100 år och ett plåttak ungefär 30 till 40 år. Även om takmaterialet generellt kan sägas hålla en viss tid så kan det vara så att resten av taket kan vara i behov av en översyn och en renovering tidigare än det är dags att byta taket.

Med tiden blir det alltså till slut dags att byta tak. Några tecken som kan vara bra att tänka på för att veta när det är dags att byta tak är om takpannorna är söndriga, om det saknas takpannor på taket samt om taket tycks vara ojämnt, vilket kan bero på dålig takläkt.

Hjälp med att byta tak

Även genom att inspektera vinden kan man se tecken på när det är dags för att byta tak. Det kan vara dags att byta taket när man exempelvis ser tecken på mögel.

För att veta om man måste byta tak eller inte kan det vara bra att ta kontakt med en professionell firma som ser över taket och vid behov gör ett byte av taket.