Dags att köpa hus eller bygga eget?

På denna siten har vi samlat en rad goda råd och tips för dig som ska bygga elelr köpa hus.

Mögel är olika typer av mikrosvampar

2019-02-18 12:54:45
Att man kan få problem med mögel i hemmet som man kan bli tvungen att sanera är allmänt känt, men vad är det för något som man menar egentligen när man pratar om mögel?

 Mögel är olika typer av mikrosvampar.

 

Läs mer även här om mögel.

 

Det här är mögel

 

I delar av ett hus som är särskilt fuktiga kan man om man har otur få problem med att mögel börjar växa. Möglet både påverkar det material som det växer på negativt och kan även för en del innebära negativa hälsoeffekter som ont i huvudet, hudirritationer, allergier och annat. När man talar om mögel är det egentligen så kallade mikrosvampar som man talar om.

 

Mögel, eller mikrosvampar, finns i många olika typer av arter som trivs olika bra med olika typer av förutsättningar. Generellt kan ändå sägas att mögel kräver fukt för att kunna överleva. Möglet kräver även att det finns ett material som det kan växa på och få sin näring ifrån. Det är sådant som exempelvis material av trä, gips, olika typer av plast med mera. För att möglet ska växa krävs också att det finns syre tillgängligt i det specifika utrymmet.

 

Det finns flera delar av hemmet som man kan få problem med mögel i, men vanligt är alltså sådana utrymmen som kan vara särskilt fuktiga. Det kan vara i ett badrum eller i anslutning till sådant som vinden och en krypgrund.

 

Håll fukten borta och undvik mögel i hemmet

 

Vad ska man då göra för att inte få mögelpåväxt i hemmet? Ett sätt är att försöka se till att fukten inte får övertaget i exempelvis badrummet eller på vinden. Genom en ventilation som fungerar bra eller exempelvis en avfuktare på vinden kan man hålla fuktnivåerna nere och ge sämre förutsättningar för att mögel ska kunna få fäste och växa.